Procenten en breuken

Kortingswinkel

OnderwerpProcenten en breuken
Tijd> 10′
Groepsgrootte± 10 lln.
GroeperingsvormIndividueel en klassikaal
VoorbereidingswerkVeel
ICT-gebruikGeen
BewegingWel
BenodigdhedenVoorwerpen, prijzen- en promotiekaartjes en bankcheques

Opdracht voor de leerkracht

  • Zet je winkeltje zoals op onderstaande foto klaar voordat de les start.

Prijzen- en kortingskaartjes vind je in de bijlage. Deze kun je eventueel nog aanpassen naar je eigen wensen.

Je kunt ook lege dozen cornflakes, conservenblikken, melkkartonnen, frisdrankflesjes, koekverpakkingen enz. verzamelen om in je winkeltje te plaatsen. Het is ook mogelijk om voorwerpen uit de klas in je winkeltje te etaleren, zoals krijtjes, stylo’s, mappen enz.

  • Knip de cheques in bijlage uit.

Werkwijze

Stap 1
De leerlingen komen de klas één voor één of in duo’s binnen en kiezen één of meerdere zaken uit de winkel van de leerkracht. Ze krijgen een cheque van de leerkracht.

Stap 2
De leerlingen nemen de voorwerpen mee naar hun plaats en rekenen uit hoeveel ze moeten betalen. Ze noteren dit vervolgens op hun cheque.

Voorbeeld

Stap 3
Nadat iedereen in het winkeltje geweest is, vraagt de leerkracht aan elke leerling hoeveel hij of zij moet betalen na het uitrekenen van de promotie. Er wordt ook verwacht dat de leerling vervolgens uitlegt hoe hij of zij de prijs heeft berekend.

A.d.h.v. deze instap leggen de leerlingen de link tussen het gebruik van gehele getallen in de vorm van breuken/procenten en het dagelijkse leven. Reclamefolders in onze brievenbus staan vol met promoties in de vorm van procenten. Ze beseffen dat procenten niet zomaar aan bod komen in de wiskundeles, maar dat het wel degelijk bruikbaar is in het verdere leven. Als je gaat winkelen wil je toch graag weten hoeveel korting je nu precies krijgt?

Eindtermen
ET6.1 De leerlingen voeren bewerkingen uit met natuurlijke, gehele en rationale getallen.
ET6.3 De leerlingen ordenen natuurlijke, gehele en rationale getallen.

Bijlages

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag